Scholen nog steeds gesloten. Onze landbouwactiviteiten draaien op volle toeren.

We hadden gehoopt dat begin juli de lagere scholen terug zouden open gaan voor het 7de/laatste leerjaar, maar helaas…  Verleden week heeft president Museveni de lockdown maatregelen verlengd, en zelfs nog verstrengd voor de grensdistricten, waartoe Kyotera, het district waarin onze school is gelegen, behoort.

Dat wil echter niet zeggen dat we hebben stilgezeten.  Nu we ons niet met schoolactiviteiten kunnen bezighouden, zijn we volop bezig om onze landbouwactiviteiten uit te breiden.

Onze varkenskwekerij draait op volle toeren.  We hebben nu 3 beren en 12 zeugen, en de laatste 2 maanden hebben we 4 worpen gehad van in totaal 39 biggen !  De grootste en sterkste vrouwelijke biggen houden we voor eigen kweek en de andere biggen worden verkocht. De opbrengst investeren we opnieuw in onze landbouwactiviteiten.  Wij hebben al 29 biggen uit vorige worpen verkocht en van de 39 nieuwe biggen zijn er al 30 gereserveerd.

Momenteel zijn we volop bezig met de uitbreiding van onze groenten- en fruitteelt.  We verbouwden al eigen groenten en fruit, zoals zoete aardappelen, witte kool, maniok, pompoenen, bakbananen,  gewone bananen en watermeloen, en zijn nu gestart met het telen van tomaten, groene paprika en passievruchten.

De varkens produceren mest voor onze groenten en fruit, en onze eigen waterbron zorgt het hele jaar door voor vers water, zodat we meerdere oogsten per jaar kunnen telen, ook in het droogseizoen.

De landbouwactiviteiten zijn zeer belangrijk voor de school.  Ze zorgen niet alleen voor gezond en vers voedsel voor de kinderen.  Na de lockdown zullen we ook lessen in beroepsvaardigheden aanbieden (met officieel getuigschrift), waaronder land- en tuinbouw en het kweken van varkens.  Dit zal de kinderen betere kansen geven om te overleven en hun kost te verdienen, ook diegenen die niet verder studeren.  Ten slotte willen we ook eigen inkomsten genereren om in de toekomst meer zelfredzaam te zijn.

Hartelijk bedankt aan onze sponsors voor uw steun aan onze landbouwprojecten, die ons toelaten om een stap verder te gaan voor de kinderen van onze school.  En een speciaal dankwoord aan onze enthousiaste sponsors, Chris en Lief, en het Qualicanto koor van Hemiksem, voor het organiseren en het opluisteren van de succesvolle benefietnamiddag voor onze school in februari (nog net voor de lockdown), waardoor we onze varkensstal aanzienlijk hebben kunnen uitbreiden.

Wij hopen dat deze crisis niet lang meer zal duren, zodat we onze leerlingen, die de ziel zijn van onze school, terug kunnen verwelkomen.

Ten slotte nog dit: tijdens deze extra moeilijke Coronatijden zouden we ook zeer graag voedselpakketten uitdelen aan de armen.  Spijtig genoeg is dat tijdens de lockdown ten strengste verboden voor privé-personen of organisaties.